Neurofeedback‎ > ‎

Zengar Neuroptimal neurofeedback

Praktijk Corazon past de Zengar Neuroptimal methode toe. Die is gebaseerd op negatieve feedback (terugkoppeling). Dat wil zeggen zodra er een verstoring in de hersenactiviteit is (turbulentie) stopt de film en/of de muziek een fractie van een seconde. Als reactie daarop gaan de hersenen zichzelf automatisch reorganiseren. Het voordeel: de training is onbewust, je hoeft als cliënt geen enkele inspanning te leveren. Bovendien is de training onafhankelijk van je probleem of diagnose. De methode gaat niet uit van standaardwaarden, maar ziet de hersenen als non-lineair systeem dat van nature zelf naar een optimaal evenwicht zoekt.

Anna is gecertificeerd trainer in Zengar Neuroptimal neurofeedbacktraining.


 
Verschil met de klassieke neurofeedback-methode?

De klassieke (lineaire) methode geeft positieve feedback. Dat wil zeggen: je wordt beloond als je erin slaagt een bepaalde hersenactiviteit bewust op te roepen. Voor iedere diagnose is een apart trainingsprotocol. Dat is gebaseerd op standaardwaarden waar iemand volgens sekse, leeftijd en dergelijke aan zou moeten voldoen. Je moet je goed kunnen concentreren, anders heeft de training weinig effect. Het nadeel: je loopt het risico op ‘overshoot’ (overschrijden van het doel). Daardoor kun je last krijgen van ongewenste neveneffecten zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn of slapeloosheid. Deze methode gebruikt Praktijk Corazon niet.

Nederlandse Vereniging voor Neurofeedback

Anna is lid van de NVNF, de Nederlandse Vereniging voor Neurofeedback, de beroepsvereniging voor neurofeedbacktrainers die de Zengarmethode gebruiken.