Neurofeedback‎ > ‎

Hoe verloopt een training?

Tijdens de training zit je in een relaxstoel. Eerst worden er EEG-sensoren op je hoofd geplakt en worden je hersengolven gemeten. Daarna kijk je naar een film of luister je naar muziek. Zodra een verstoring in de hersenactiviteit optreedt komt er een feedbackmoment: beeld en geluid stoppen dan een fractie van een seconde. Als reactie hierop reorganiseren de hersenen zichzelf automatisch naar een gezondere balans. Met andere woorden: ze maken nieuwe neurale paden.

Het enige wat je hoeft te doen is ontspannen naar een film kijken of naar de muziek luisteren. De training is volledig onbewust, wat betekent dat er geen enkele inspanning hoeft te worden verricht. Na afloop van de training worden je hersengolven nogmaals gemeten. De training duurt 25 tot 35 minuten, de totale duur van het consult is één uur.

Hoe vaak?


Vroeger waren 20 tot 40 trainingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Echter in de loop der jaren is de software van Zengar verfijnd en is dat aantal omlaag gegaan.
Momenteel ligt het benodigde aantal trainingen tussen de 12 en 25 keer, afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten. We trainen een of twee maal per week. Over het algemeen zijn verbeteringen al merkbaar na 2 of 3 trainingen, soms duurt het wat langer.